logo

De onbeperkt beschikbare mantelzorger of werknemer bestaat niet

18 november 2013

Artikel op Socialevraagstukken.nl nav Arbeid en Zorgtop op 18 november

Door SCP-medewerker Ans Merens ism Petra Verdonk (VUmc)

We moeten allemaal langer en meer uren doorwerken tot ons pensioen, én we worden geacht meer te zorgen en vrijwilligerswerk te doen. Houden we dat vol? Daarover gaat de Arbeid en Zorgtop van de ministeries van SZW, OCW en VWS vandaag. Belangrijk daarvoor is: de onbeperkt beschikbare mantelzorger of werknemer bestaat niet, en de hoge eisen vergroten de kans op gezondheidsproblemen, vooral bij vrouwen.

De overzichtelijke wereld waarin mannen het inkomen voor het gezin verdienden, en vrouwen voor het huishouden en de kinderen zorgden, is in rap tempo veranderd. Vrouwen zijn massaal het onderwijs in en daarna de arbeidsmarkt op gegaan. Mannen hebben tegenwoordig naast hun baan ook zorgtaken. Toch besteden mannen nog steeds veel meer uren aan betaald werk dan vrouwen. Omgekeerd doen vrouwen meer in het huishouden, de zorg voor kinderen en mantelzorg aan zieke (schoon)ouders. Maar ’taakcombineerders’ zijn we tegenwoordig bijna allemaal, en de combinatiedruk zal alleen maar toenemen.

Lees meer

Home / Nieuws / Oudere nieuwsberichten / Nieuws uit 2013 / De onbeperkt beschikbare mantelzorger of werknemer bestaat niet

Menu