logo

Groene tuinen steeds vaker verdrongen door bestrating

07 juli 2016

Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland

Bijna alle Nederlanders hechten veel waarde aan een groene leefomgeving. Ongeveer een kwart van de tuinbezitters geeft daaraan in de eigen tuin uitdrukking door het overgrote deel ervan te beplanten. Naoorlogse generaties kiezen echter steeds vaker voor bestrating. In de publieke ruimte zien we juist wel groene initiatieven. 70% Van alle Nederlanders heeft een tuin bij het huis. De helft van de Nederlanders tuiniert: in hun tuin, in de volks- of buurttuin, op dakterras of balkon. Het onderzoek Tussen groen en grijs. Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat tuinen met voornamelijk planten erin door de jaren heen steeds zeldzamer worden. Door te tuinieren blijven met name ouderen actief. De verkenning raakt het actuele debat over klimaatbestendige inrichting van particuliere tuinen. Naast deze duurzaamheid speelt ook de discussie over de leefomgeving van mensen en de rol van tuinen hierin.

Groen versus grijs

Ongeveer 17% van de Nederlanders heeft de voortuin vol met planten. Een kwart van de tuinbezitters heeft minstens driekwart van de achtertuin beplant. Groene tuinen zien we vaker bij ouderen en hoger opgeleiden en ook in de stadscentra, waar de tuinen schaars zijn. Hoe groter de tuinen, des te meer wordt er geplant. Jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens 30 uur per week hebben vaker een betegelde tuin. Vooral ouderen besteden veel tijd in hun tuin. Deze vrijetijdsbesteding gaat niet ten kosten van sport en andere vormen van bewegen, zoals wandelen en fietsen. De lifestyle van tuiniers is in het algemeen een gezonde: ze besteden veel tijd buiten, nemen tijd om te rusten en te lezen en zitten veel minder achter de beeldschermen dan mensen die niet of weinig tuinieren.

Tuinaanleg is ‘besmettelijk’

Bij de tuininrichting spelen commercie en media een belangrijke rol. De grootste spelers, tuincentra en bouwmarkten bieden kant-en-klaar objecten zoals sierbestrating, decoraties en bloeiende planten, waarmee de koper direct resultaat ziet in zijn tuin. Veel bekeken tuinprogramma’s zijn vooral gericht op totale make-overs. Maar groene tuinen van mensen met groene vingers kunnen alleen groeien doordat kennis en vaardigheden worden overgedragen. Ervaringen in het ouderlijk huis zijn hierbij belangrijk, maar ook natuureducatie. Voor zowel groene als bestrate voortuinen geldt: mensen zijn geneigd om te kijken naar de tuinen van hun buurtgenoten en dit mee te nemen in hun eigen tuinaanleg.Tuinaanleg is in die zin ‘besmettelijk.

Tot slot

In de SCP-publicatie Tussen groen en grijs. Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland gaat dr. Jeanet Kullberg het belang van tuinen en tuinieren na. Uit woonwensenonderzoek is bekend dat veel mensen een groene omgeving erg waarderen. De publicatie beschrijft factoren en drijfveren die invloed hebben op de inrichting van tuinen. En brengt in kaart hoeveel mensen kiezen voor een groene (planten) of een grijze (tegels) tuin. De verkenning geeft inzichten in tuinieren als vrijetijdsbesteding en hoe dat zich verhoudt tot bijvoorbeeld sporten of televisiekijken. Opnieuw is er dan een verschil tussen groen en grijs, maar dan qua leeftijd: vooral ouderen zijn actief in hun tuin.

Home / Nieuws / Oudere nieuwsberichten / Nieuws uit 2016 / Groene tuinen steeds vaker verdrongen door bestrating

Menu