logo

Vacature: Kwantitatief methodoloog

18 juni 2019

Reageren kan tot 25 juni.

Functie­omschrijving

Het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoekt en evalueert het sociaal en cultureel welzijn van inwoners in Nederland. In dat kader houden we het overheidsbeleid tegen het licht en verkennen we het toekomstige beleid. Als kwantitatief methodoloog monitor je de kwantitatieve methodologische kwaliteit van SCP onderzoek. Je adviseert en ondersteunt de onderzoekers in alle fasen van het onderzoeksproces. Zo draag je indirect bij aan een geïnformeerd beleid gericht op het verbeteren van de leefsituatie en de kwaliteit van leven in ons land.

Welke data is noodzakelijk, welke analysemethoden zet je in bij een onderzoek, voldoen databestanden aan de noodzakelijke kwaliteitsaspecten en welke methodologische kennis is gewenst? Jij adviseert hierover binnen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarnaast ondersteun je de SCP-onderzoekers bij onder meer het opzetten van surveys en andere dataverzamelingen, en bij het analyseren van onderzoeksgegevens. Je draagt bij aan het up-to-date houden van de methodologische kwaliteit van SCP-onderzoekdoor bijvoorbeeld de introductie van nieuwe typen data of methoden.

Verder vertegenwoordig je het SCP bij externe aangelegenheden op ons werkgebied. Je levert een bijdrage aan internationale projecten en onderhoudt contacten met organisaties zoals het CBS. Het verzorgen van lezingen en presentaties maakt deze functie extra uitdagend.

Functie-eisen

 • Je bent bij voorkeur gepromoveerd in methoden en statistiek en je hebt enkele jaren ervaring in het vakgebied.
 • Je hebt ervaring in het werken met grootschalige databestanden.
 • Je hebt toepassingsgerichte kennis van (survey)methodologie en van statistische analysetechnieken.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van innovatieve technieken voor dataverzameling en –analyse (big data, social media) en kwalitatieve onderzoeksmethoden. 
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden en bent dienstverlenend ingesteld.

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveau schaal 11
 • Maand­salaris Min €3.130 – Max. €4.809 (bruto)
 • Dienst­verband Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogenaamde dertiende maand. En je kunt rekenen op interessante secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:

 • maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden);
 • studiefaciliteiten;
 • een extra verlofregeling voor ouderen;
 • een volledige vergoeding woon-werkverkeer (op basis van openbaar vervoer, tweede klasse);
 • smartphone;
 • een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

Bijzonderheden

 • Richt je sollicitatie onder vermelding van vacaturenummer VWS190103 (SCP) aan de heer dr. J. Kappelhof. Indien je bent aangewezen als een verplichte Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat, dan verzoeken wij je, een kopie van deze aanwijzingsbrief mee te sturen met de sollicitatie.
 • Een functiegericht assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Omdat je in deze functie met vertrouwelijke informatie werkt, kunnen we tijdens de sollicitatieprocedure om referenties vragen en heb je om in dienst te treden een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig.

Meer over de functiegroep Wetenschappelijk Medewerker

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.
Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid »

Meer over jouw toekomstige afdeling

De afdeling Methodologie draagt op verschillende manieren bij aan de kwaliteit van de data en de onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het planbureau gebruikt voor haar onderzoeken behalve surveydata, ook registraties en kwalitatieve gegevens.

De methodologen adviseren en ondersteunen bij de uitbesteding van dataverzameling, de onderzoeksopzet, het steekproefontwerp en het ontwikkelen van vragenlijsten. Diezelfde rol spelen ze bij het monitoren van veldwerk, het analyseren van data en bij kwalitatieve onderzoeksmethoden. Ze zorgen voor een inzichtelijke en volledige documentatie van het onderzoeksproces, doen onderzoek naar de kwaliteit van onderzoeksgegevens en harmoniseren longitudinale bestanden. Verder introduceren ze geavanceerde analysemethoden en denken ze mee over de presentatie van resultaten in tabellen en visualisaties. Hun functie is van groot belang bij de interne kwaliteitsbewaking en ze zorgen ervoor dat wet- en regelgeving wordt gevolgd, onder meer op het terrein van de bescherming van persoonsgegevens. Daarnaast zijn de methodologen betrokken bij nationale en internationale projecten en netwerken.

Sociaal en Cultureel Planbureau

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) volgt, verklaart en verkent het sociaal en cultureel welzijn van inwoners in Nederland. Het SCP verricht de monitoring van onder meer de leefsituatie en kwaliteit van leven in Nederland, evalueert in dat kader het overheidsbeleid en verricht verkenningen ten behoeve van toekomstig beleid. Het SCP is een professionele organisatie die wetenschappelijk werkt en dat op onafhankelijke wijze doet. Als kennisinstelling van de overheid verricht het SCP beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek. Het SCP valt formeel onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

De heer dr. Joost Kappelhof, Hoofd afdeling methodologie

Dhr. dr. Joost Kappelhof, hoofd afdeling methodologie
e-mail: J.Kappelhof@scp.nl
telefonisch bereikbaar: 06 15257026

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:

Mevrouw Jenny Lekahena
E-mail j.lekahena@scp.nl
telefoon 06 11697065

Reageren (uitsluitend digitaal naar vacatures@scp.nl)

Je kunt tot 25 juni 2019  reageren op deze vacature. Je kunt je sollicitatiebrief richten aan de heer Kappelhof, hoofd afdeling methodologie. Je brief en cv , o.v.v. vacature VWS190103 (SCP), uitsluitend digitaal insturen naar vacatures@scp.nl.

Zie ook www.werkenvoornederland.nl

Home / Organisatie / Vacatures en stages / Vacature: Kwantitatief methodoloog

Menu