logo

Podia in een tijdperk van afstandbediening

Onderzoek naar achtergronden van veranderingen in de omvang en samenstelling van het podiumpubliek sinds de jaren vijftig

Podia in een tijdperk van afstandsbediening_web
01 maart 2013, pdf, 16MB
Auteur(s)
Wim Knulst
Publicatiedatum
01 mei 1995
Trefwoorden
CultuurKunstMediaPodiumkunstenTijdsbestedingVrije tijd
Aantal pagina's
206
ISBN/ISSN/anders
978 90 525 0904 4
Reeks
Cahier
Volgnummer
117

'Podia in een tijdperk van afstandsbediening' is de eerste studie  in een nieuw opgestartereeks waarin  periodiek de stand van de cultuurparticipatie, het lezen en het gebruik van overige media zal worden geanalyseerd. Deze nieuwe reeks 'Het culturele draagvlak' is met steun van het ministerie van Onderwijs,Cultuur en Wetenschappen opgezet.

Deze eerste studie gaat over de podiumkunstenen biedt een samenvatting en synthese van onderzoekcijfersen inzichten  waarover, verspreid  over diverse SCP-­ publicaties al eens eerder is geschreven. Het nieuwe van deze publicatie is dat de ontwikkeling in het bezoek van podia over een periode van 40 jaar is onderzocht. De trends  in de publieke belangstelling voor muziek en theaterzijn in een breed spectrum geplaatst. Naast de rol van de subsidiërende overheid komen daarbij ook de invloed van de televisie en algemener veranderingenin de wereld van de consumptie en vrijetijdsbesteding aan de orde.

Een van de centrale vragen in deze studie is bijvoorbeeld waarom de publieke belangstelling voor gesubsidieerd toneel  tijdens de jaren zeventig  en tachtig wel door een dal is gegaan en die voor concerten van klassieke muziek niet of nauwelijks.

Verder wordt de vraag beantwoord waarom er veel bezoekers zijn die heel af en toe komen, en waarom de beperkte groep die wel geregeld gaat, qua signatuur nogal afwijkt van de doorsneebevolking. Behalve aan het verleden en de actuele situatie van de podiumsectorbesteedt deze studie eveneens aandacht aan de nabije toekomst: zal de belangstelling in de komende vijf à tien jaar toe- of afnemen?

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 1996 en eerder / Podia in een tijdperk van afstandbediening

Menu