logo

Duurzaam milieu, vergankelijke aandacht

Een onderzoek naar meningen, media en milieu

Duurzaam milieu vergankelijke aandacht
06 juli 2009, pdf, 539kB
Auteur(s)
M.A.J.C. Nas
Publicatiedatum
10 februari 2000
Trefwoorden
MilieuPublieke opinie
Aantal pagina's
142
ISBN/ISSN/anders
9057495244
Reeks
Cahier
Volgnummer
165

De publieke belangstelling voor het milieu daalt de laatste jaren langzaam. De media worden geacht van grote invloed te zijn op de aandacht voor milieuproblemen. Informatie over gebeurtenissen die niet in de directe omgeving plaatsvinden vernemen de meeste mensen nu eenmaal niet uit eerste hand. Het internationale karakter van veel milieukwesties maakt het lastig om uit eigen ervaring te kunnen oordelen en veel milieuproblemen zijn niet direct zichtbaar of voelbaar voor de meesten van ons.Voor informatie over deze problemen zijn we aangewezen op informatie die door anderen, zoals politici of milieugroeperingen, meestal via de media wordt verspreid.

In dit Cahier wordt dieper ingegaan op processen die van belang zijn bij de vorming van opinies over het milieu, toegespitst op vragen naar de betekenis van de media en mediagebruik. Dit gebeurt in een drieluik. In het eerste deel van dit drieluik wordt verslag gedaan van een literatuurstudie. Het tweede deel bestaat uit secundaire analyses van surveygegevens over het lees- en kijkgedrag van Nederlanders en hun meningen over het milieu. Daarin wordt onder andere aandacht geschonken aan het vertrouwen in informatiebronnen, verschillende dagbladen en televisiezenders. Ten behoeve van dit rapport voerden een aantal Nederlanders met elkaar een discussie over milieuonderwerpen. Het verslag van deze vier focusgroepen is het derde en laatste onderdeel van het drieluik.

Het Cahier is het laatste in een reeks SCP-cahiers over de publieke opinie en milieu. Eerder verschenen reeds Publieke opinie en milieu (1996) en Maatschappelijke organisaties, publieke opinie en milieu (1997).

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2000 / Duurzaam milieu, vergankelijke aandacht

Menu