logo

Niet-stemmers

Een onderzoek naar achtergronden en motieven in enquêtes, interviews en focusgroepen

Niet stemmers
28 juni 2009, pdf, 715kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Paul Dekker (red.)
Publicatiedatum
24 april 2002
Trefwoorden
Lokaal beleid
Aantal pagina's
204
ISBN/ISSN/anders
9037700985
Reeks
Publicatie
Volgnummer
2002-6

Niet-stemmers. Mensen in achterstandsposities, die apathisch of cynisch tegenover de politiek staan en weinig bij de maatschappij betrokken zijn. Klopt dat beeld?

Voor deze publicatie zijn kiesgerechtigden die niet van plan zijn te gaan stemmen benaderd met enquĂȘtes, uitgebreide interviews en, samen met stemmers, via discussiegroepen. De achtergronden en beweegredenen van niet-stemmers blijken veel gevarieerder dan doorgaans aangenomen. Het politieke cynisme is wel aanzienlijk, maar leest men over de achterliggende politieke ervaringen en de zorgen en aspiraties van de 'cynici', dan verliest dat kenmerk snel aan zeggingskracht.

Met elkaar pratend over politiek, blijkt het onderscheid tussen stemmers en niet-stemmers flinterdun - en tonen niet-stemmers zich geneigd om toch maar (weer eens) te gaan stemmen. Protestpartijen kunnen niet-stemmers misschien effectief kortstondig mobiliseren; een blijvend bezoek van het stemlokaal lijkt toch eerder gegarandeerd door voldoende gelegenheden waarin parlementaire politiek voor burgers een onderwerp is van serieus gesprek en gemeenschappelijke zorg.

Menu