logo

Rapportage Gehandicapten 2002

Maatschappelijke positie van mensen met lichamelijke beperkingen of verstandelijke handicaps

Rapportage gehandicapten 2002
28 juni 2009, pdf, 881kB
Auteur(s)
Mirjam de Klerk
Publicatiedatum
17 juli 2002
Trefwoorden
Mensen met een beperking
Aantal pagina's
307
ISBN/ISSN/anders
9037701043
Reeks
Publicatie
Volgnummer
2002-10

De Rapportage gehandicapten 2002 geeft een overzicht van de maatschappelijke positie van mensen met lichamelijke beperkingen of verstandelijke handicaps. Aan de orde komen bijvoorbeeld onderwijs, betaalde en onbetaalde arbeid, de financiƫle positie, vrijetijdsbesteding, het gebruik van zorgvoorzieningen en de woonsituatie.

Er is de afgelopen jaren veel gehandicaptenbeleid gevoerd. Uit dit rapport blijkt dat dit nog niet altijd het gewenste effect heeft gehad. Nederland is nog steeds onvoldoende toegankelijk voor mensen met beperkingen. Dat geldt zowel het onderwijs als de arbeidsmarkt, openbare gebouwen zowel als de eigen woning, openbaar vervoer zowel als de zorg.

Personen met een verstandelijke handicap wonen steeds vaker zelfstandig in de wijk. Hierdoor hebben zij meer keuzevrijheid en autonomie. Aan de zelfstandigheid kleven echter ook nadelen. Zo hebben velen een heel beperkt sociaal netwerk en een laag inkomen. Hierdoor komt integratie in de samenleving nog niet volledig tot stand.

De Rapportage gehandicapten 2002 is de vijfde in de reeks gehandicaptenrapportages die het Sociaal en Cultureel Planbureau uitbrengt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2002 / Rapportage Gehandicapten 2002

Menu