logo

In het zicht van de toekomst

Sociaal en Cultureel Rapport 2004

De eenentwintigste eeuw begon zo mooi. Met zijn poldermodel, zijn lage werkloosheidcijfer en hoge economische groei was Nederland een voorbeeld voor de landen om ons heen geworden. Lang heeft het niet geduurd. De aanslag van 11 september 2001 veranderde de multiculturele samenleving van een illusie in een drama. De economie stagneerde en de opkomst van Pim Fortuijn maakte veel maatschappelijk ongenoegen zichtbaar, 2002 werd bijna het jaar van een politieke revolutie.

Dat is geschiedenis. Het wordt nu weer tijd om over de toekomst te denken. Wat voor een samenleving verwachten de Nederlanders in 2020 en hoe zal hun leven er in de toekomst uitzien? Het Sociaal en Cultureel Rapport 2004 doet verslag van een enquĂȘte onder 2000 Nederlanders en plaatst de resultaten in het kader van de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van zorg, onderwijs, welzijn, cultuur, vrije tijd, politieke participatie, arbeid, sociale zekerheid en veiligheid. Bijzondere aandacht krijgt de integratie van de etnische minderheden en de verspreiding van ICT in de Nederlandse samenleving.

In het zicht van de toekomst biedt geen science fiction, geen scenario en geen utopie. In veel opzichten zal de toekomst op het heden lijken, zo is de verwachting. Wat verandert, vervult vooral met zorg.

Het Sociaal en Cultureel Rapport verschijnt sinds 1974 elke twee jaar. Dit is de zestiende editie.

Deze publicatie is inmiddels uitverkocht en niet meer te bestellen.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2004 / In het zicht van de toekomst

Menu