logo

Moslim in Nederland - samenvatting

Moslim in nederland-Samenvatting
23 juni 2009, pdf, 301kB
Auteur(s)
Karen Phalet (red.)
Publicatiedatum
22 juli 2004
Trefwoorden
IslamNiet-Westerse MigrantenReligie
Aantal pagina's
50
ISBN/ISSN/anders
9037701760
Reeks
Onderzoeksrapport
Volgnummer
2004-9

In het sterk geseculariseerde Nederland wonen tegenwoordig meer dan 900.000 moslims, hetgeen overeenkomt met ongeveer 6% van de bevolking. Hoe staan deze moslims tegenover hun religie? Zijn zij onderhevig aan de secularisatieprocessen die onze samenleving als geheel treffen? Of richten zij zich, onder druk van de omstandigheden, juist in versterkte mate op hun geloof?

In deze publicatie wordt een aantal grootschalige onderzoeken naar deze vragen samengevat. Op grond van het onderzoeksmateriaal, afkomstig van enkele universitaire instituten en het Sociaal en Cultureel Planbureau zelf, kan geconcludeerd worden dat de hier woonachtige Turkse en Marokkaanse moslims zich - ook in de tweede hier geboren generatie - nog sterk identificeren met hun religie. Intussen gaat de secularisatie echter allerminst aan hen voorbij. De jongeren tonen zich in  de religieuze praktijk duidelijk minder orthodox dan de ouderen en zijn veel meer geneigd het geloof te zien als iets waaraan zij een eigen invulling geven.
Dit op zijn minst partiƫle proces van secularisatie lijkt zich weinig aan te trekken van de commotie die de laatste jaren in Nederland rond de islam is ontstaan. Het enthousiasme voor religieus fundamentalisme blijkt in de onderzochte groepen gering te zijn.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2004 / Moslim in Nederland - samenvatting

Menu