logo

De tijd als spiegel

Hoe Nederlanders hun tijd besteden

De tijd als spiegel
19 juli 2009, pdf, 695kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Koen Breedveld Andries van den Broek Jos de Haan Lucas Harms Frank Huysmans E. van Ingen
Publicatiedatum
18 oktober 2006
Trefwoorden
TijdsbestedingVrije tijd
Aantal pagina's
67
ISBN/ISSN/anders
903770283x
Reeks
Special

Iedereen heeft iedere week 168 uur te besteden. De manier waarop Nederlanders dat doen weerspiegelt ons dagelijks leven. Hoeveel uren werken we? Wie zorgen voor het huishouden en de kinderen en hoeveel tijd besteden ze daaraan? Hoeveel vrije tijd hebben we, en wat doen we in die vrije uren? Kijken we televisie? Sporten we? En hoeveel tijd ruimen we in voor onze sociale contacten?
De antwoorden op die vragen liggen besloten in de gegevens van het tijdsbestedingsonderzoek. In 2005 hielden 2200 Nederlanders gedurende een week in oktober hun activiteiten bij in een dagboekje. Sinds 1975 zijn om de vijf jaar vergelijkbare aantallen Nederlanders bereid geweest dat te doen. Dankzij hen is het mogelijk een beeld te schetsen van de tijdsbesteding van de Nederlandse bevolking over de periode 1975-2005. 
Wat bleef eigenlijk al die jaren ongeveer hetzelfde? En wat veranderde er in die jaren? Een trend die zich al jaren aftekent is dat steeds meer vrouwen betaald werk doen. Dit leidt ertoe dat meer mensen arbeid en zorgtaken moeten zien te combineren. Een recentere trend is de opmars van internetgebruik. Dit heeft onder andere tot een daling in het televisiekijken geleid. Tieners besteden evenveel tijd achter de computer als voor de televisie.
In De tijd als spiegel wordt de tijdsbesteding anno 2005 beschreven en vergeleken met die in 2000 en eerdere jaren.

Meer op de pagina's over tijdsbesteding van de onderzoeksgroep Tijd, Media en Cultuur

Illustratie © Ien van Laanen, Amsterdam

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2006 / De tijd als spiegel

Menu