logo

Klik naar het verleden

Een onderzoek naar gebruikers van digitaal erfgoed: hun profielen en zoekstrategieën

Klik naar het verleden
15 juni 2009, pdf, 649kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Henrieke Wubs Frank Huysmans
Publicatiedatum
10 oktober 2006
Trefwoorden
CultuurICTInternet
Aantal pagina's
108
ISBN/ISSN/anders
9037702791
Reeks
Werkdocument
Volgnummer
127

De toegankelijkheid van museumcollecties, archeologische vondsten, monumenten en archieven is in de afgelopen jaren enorm vergroot door de ontsluiting van historisch waardevolle documenten en afbeeldingen van museale objecten op het internet. Voor iedereen die over een internetaansluiting beschikt, is het mogelijk geworden om 24 uur per dag informatie over het culturele erfgoed te bekijken.
Gaandeweg het digitaliseringsproces werd in de erfgoedsector de vraag steeds prangender voor wie dit alles nu precies bedoeld is: wie zijn de liefhebbers van digitaal erfgoed? Hoe en waarvoor precies gebruiken zij het internet? Hoe kan het digitale erfgoedaanbod in hun ogen nog worden verbeterd?

Die vragen staan centraal in deze studie. Binnen het digitaal-erfgoedpubliek worden vijf typen gebruikers onderscheiden: de zogenoemde allrounders, kunstminnaars, verenigingsleden, verzamelaars en snuffelaars. In focusgroepen is onderzocht welke doelen deze gebruikersgroepen voor ogen hebben en welke zoekstrategie├źn zij hanteren.

Bezoekers van digitaal erfgoed blijken mensen die ook fysieke bezoeken aan erfgoedinstellingen brengen. De voordelen van het gebruik van internet zijn het gemak waarmee vanuit huis informatie gezocht kan worden en het kunnen voorbereiden van een fysiek bezoek. Verder biedt het internet een manier om zich snel te ori├źnteren: bij welke instellingen bevindt zich de informatie die ik nodig heb? Gebruikers hebben echter wel enige twijfels bij de betrouwbaarheid en diepgang van digitaal aangeboden informatie. Ook het gebrek aan overzicht over het totale aanbod wordt soms als problematisch ervaren.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2006 / Klik naar het verleden

Menu