logo

Leven zonder drukte

Wat stedelingen waarderen in het platteland

Leven zonder drukte
16 juni 2009, pdf, 460kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Tjirk van der Ziel. Naschrift van Anja Steenbekkers Carola Simon
Publicatiedatum
16 mei 2006
Trefwoorden
LeefomgevingNormen en waardenPlatteland
Aantal pagina's
80
ISBN/ISSN/anders
9037702627
Reeks
Essay
Volgnummer
4

Het platteland van Nederland is niet meer overwegend boerenland; er vindt een verschuiving plaats van een agrarische naar een consumptieve bestemming. De angst bestaat dat dit gepaard gaat met het verlies van tot de verbeelding sprekende plattelandswaarden als rust en ruimte, groene weiden met grazende koeien en het boerenleven. Willen we het platteland in de huidige verschijningsvorm behouden dan moeten wij nagaan welke waarden dat heeft. Het idee is immers dat het platteland ook van belang is voor stedelingen. 
Dit essay beschrijft het platteland ook door de ogen van de stedeling. Wat is de historische relatie tussen stedeling en het platteland? Welke maatschappelijke betekenis heeft het platteland voor de stedelijke gebruikers? En welke waarden hechten stedelingen aan het platteland van Nederland?

Het essay wordt gevolgd door een naschrift met een overzicht van plattelandswaarden voortkomend uit het essay en enkele vragen die de betekenis van plattelandswaarden voor het beleid adresseren.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2006 / Leven zonder drukte

Menu