logo

Snuffelen en graven

Over doelgroepen van digitaal toegankelijke archieven

Snuffelen en graven
15 juni 2009, pdf, 485kB
Auteur(s)
Henrieke Wubs Frank Huysmans
Publicatiedatum
30 mei 2006
Trefwoorden
GebruikICTInternet
Aantal pagina's
93
ISBN/ISSN/anders
9037702767
Reeks
Werkdocument
Volgnummer
124

Archiefinstellingen worden via het internet steeds beter toegankelijk voor het publiek. Collecties worden gedigitaliseerd en via de eigen websites en via portaalsites aangeboden, opdat de gebruiker erover kan beschikken.
Binnen de archiefsector is echter nog niet helemaal duidelijk welke groepen gebruikers  men precies wil bereiken en aan welke soorten informatie zij behoefte hebben. Om het aanbod te optimaliseren, is deze kennis onontbeerlijk. En om het gebruikersaandeel uit te breiden en zo een breder en groter publiek te creĆ«ren, is evenzeer een helder beeld van de huidige gebruikersgroep en potentiĆ«le gebruikersgroepen nodig.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft op verzoek van de Taskforce Digitale Toegankelijkheid Archieven een literatuurstudie verricht naar de behoeften van verschillende gebruikersgroepen. Aan de hand van de belangrijkste kenmerken van de zoeker naar historische informatie worden verschillende typen gebruikers in beeld gebracht. In de aanpak is niet gekozen voor een statische indeling van doelgroepen, maar voor een werkwijze die voor iedere archiefinstelling in de eigen omstandigheden toepasbaar is.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2006 / Snuffelen en graven

Menu