logo

Blijvend in balans

Een toekomstverkenning van informele zorg

Blijvend in balans
09 maart 2016, pdf, 357kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Alice de Boer Joost Timmermans
Publicatiedatum
26 juni 2007
Trefwoorden
Informele zorgMantelzorgToekomstWMOZorg
Aantal pagina's
48
ISBN/ISSN/anders
9789037703139
Reeks
Publicatie

Deze publicatie schetst een systematisch en cijfermatig beeld van het toekomstig aanbod en gebruik van informele zorg. Positieve trend is de stijging van het aantal relaties met zorgpotentieel bij ouderen. Ook bij andere groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, is sprake van wat ruimte voor informele zorg.
Er zijn ook ontwikkelingen die de informele zorgverlening temperen, zoals de toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen en ouderen, de grotere geografische afstanden tussen familieleden en een geringere geneigdheid om informele zorg te geven, aspecten die sterk samenhangen met het stijgende opleidingsniveau van de bevolking. Daarnaast hebben lang niet alle mensen met beperkingen een voorkeur voor informele zorg; een deel voelt zich bezwaard hulp van naasten te ontvangen.

Of het geven en het ontvangen van informele zorg in balans blijven, hangt niet alleen af van de kenmerken potentiƫle helpers en ontvangers, maar ook van de keuzen die de overheid maakt. Zo leidt een sterkere nadruk op de eigen verantwoordelijkheid voor het sociale netwerk bijvoorbeeld tot een grotere behoefte aan vrijstelling van betaalde arbeid.

Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2007 / Blijvend in balans

Menu