logo

Kosten in kaart

Een macrokostendecompositie toegepast op instellingen voor verstandelijk gehandicapten

Kosten in kaart
09 maart 2016, pdf, 954kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Evelien Eggink Jedid-Jah Jonker Michiel Ras
Publicatiedatum
19 juni 2007
Trefwoorden
Collectieve sectorKosten-batenanalyseMensen met een beperkingProductiviteit
Aantal pagina's
84
ISBN/ISSN/anders
9789037701432
Reeks
Publicatie

Tegen het eind van de jaren negentig kreeg de efficiƫntie van publieke voorzieningen - de verhouding tussen productie en kosten - steeds meer aandacht. Belangrijkste reden: de sterk stijgende kosten. In deze publicatie richten we ons op de kostenontwikkeling van publieke voorzieningen: wat zijn de achtergronden van de veranderingen daarin? De traditionele aanpak - op basis van landelijke kostencijfers - is daarvoor verder verfijnd door gebruik te maken van meer gedetailleerde informatie over instellingen. We krijgen zo een beter inzicht in de factoren die de kostenontwikkeling bepalen.

De ontwikkelde decompositiemethode wordt toegepast op cijfers van instellingen voor verstandelijk gehandicapten uit de periode 1984-1998. Recentere gegevens zijn door de grote veranderingen die in de sector hebben plaatsgevonden niet beschikbaar.
De kosten in de instellingen blijken vooral te stijgen door toename van de prijzen en de productie, en door een andere inhoud van de zorg. De efficiƫntie blijkt nauwelijks te zijn veranderd en heeft dan ook geen significante invloed gehad op de kostenontwikkeling.

Menu