logo

Nooit meer dezelfde

Gevolgen van misdrijven voor slachtoffers

Nooit meer dezelfde
25 februari 2009, pdf, 828kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Willemijn Lamet Karin Wittebrood
Publicatiedatum
11 februari 2009
Trefwoorden
CriminaliteitGezondheidVeiligheid
Aantal pagina's
93
ISBN/ISSN/anders
9789037704020
Reeks
Publicatie

In 2008 werden in Nederland ruim vijf miljoen mensen het slachtoffer van criminaliteit. Het merendeel van deze slachtoffers zegt nauwelijks lichamelijk letsel of financiële schade te hebben geleden en de emotionele problemen zijn meestal beperkt gebleven. Er is echter ook een groep slachtoffers die wel ernstige gevolgen ondervindt.

Om de juiste hulp en steun aan hen te bepalen heeft het ministerie van Justitie het SCP gevraagd onderzoek te doen naar de gevolgen van misdrijven die slachtoffers ervaren. 

In deze studie zijn de gevolgen op drie manieren in kaart gebracht: via systematisch literatuuronderzoek, analyses van grootschalige slachtofferenquêtes en interviews met slachtoffers. We hebben ons daarbij gericht op lichamelijke, financiële, emotionele en sociale gevolgen die op de korte en langere termijn kunnen optreden.

Een van de belangrijkste bevindingen is dat misdrijven die in juridische zin (naar strafmaat) ernstig zijn niet altijd ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer, en dat slachtoffers van juridisch niet-ernstige misdrijven soms wel degelijk ernstige gevolgen ondervinden.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2009 / Nooit meer dezelfde

Menu