logo

Maten voor gemeenten 2010

Een analyse van de prestaties van de lokale overheid

Maten voor gemeenten 2010
28 oktober 2010, pdf, 2MB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Bob Kuhry Jedid-Jah Jonker Ab van der Torre
Publicatiedatum
28 oktober 2010
Trefwoorden
Collectieve sectorGemeentenOverheidsuitgaven
Aantal pagina's
198
ISBN/ISSN/anders
978 90 377 0522 5
Reeks
Publicatie
Volgnummer
2010-27

In Maten voor gemeenten 2010 lezen wij welke prestaties alle gemeenten samen leveren tegen welke kosten. De analyses hebben betrekking op de periode 2003-2008. Voor de achtste keer op rij krijgen wij zo een kwantitatief en integraal beeld van gemeenten als producent van diensten.

Het rapport laat zien dat de totale uitgaven van gemeenten in de betreffende periode, na correctie voor inflatie, dalen met gemiddeld 0,2% per jaar. In dezelfde periode trad een teruggang op van de productie met gemiddeld 0,8% per jaar. Daarmee bleef de ontwikkeling van de prestaties van gemeenten 0,6% per jaar achter bij de reële stijging van de uitgaven. Dit komt doordat de prijzen van collectieve diensten sneller stijgen dan die in de marktsector. Bij gemeenten is dit onder meer verklaarbaar doordat de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit achterblijft bij de marktsector, maar doordat de lonen zich wel min of meer marktconform ontwikkelen.

In deze editie van Maten voor gemeenten wordt ook ingegaan op een speciaal onderwerp: het profijt van de gemeentelijke uitgaven voor een aantal categorieën huishoudens. Het totaalbeeld van de profijtverdeling wordt overheerst door het profijt van de bijstandsuitgaven: een hoog bedrag dat bij een kleine groep terechtkomt. Het profijt is daardoor hoger naarmate het gestandaardiseerde huishoudinkomen of de opleiding lager is.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2010 / Maten voor gemeenten 2010

Menu