logo

Maten voor gemeenten 2011

Een analyse van de prestaties van de lokale overheid

Maten voor gemeenten
26 september 2011, pdf, 4MB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Evert Pommer Ingrid Ooms m.m.v. Saskia Jansen Jedid-Jah Jonker Hetty van Kempen Klarita Sadiraj
Publicatiedatum
18 oktober 2011
Trefwoorden
Collectieve sectorGemeentenOverheidsuitgaven
Aantal pagina's
210
ISBN/ISSN/anders
978 90 377 0585 0
Reeks
Publicatie
Volgnummer
33

In de dienstverlening aan burgers spelen gemeenten een steeds belangrijker rol, ze krijgen van het rijk steeds meer taken. Zo gaven de gemeenten in 2009 samen 45 miljard euro uit voor hun burgers. Wat krijgen burgers daarvoor?
In deze publicatie worden de gemeentelijke uitgaven en prestaties geanalyseerd voor de periode 2004-2009. En dan blijkt dat de gemeentelijke uitgaven in de beschouwde periode met 1,9% per jaar zijn gestegen, terwijl de productie van diensten nagenoeg gelijk is gebleven. Gemeenten hebben dus steeds meer geld moeten uitgeven om burgers dezelfde diensten te leveren. Wat zijn de achtergronden van deze ontwikkeling? Ons onderzoek wijst uit dat burgers vinden dat de kwaliteit van dienstverlening in het algemeen is toegenomen.

In deze editie wordt speciaal aandacht besteed aan de jeugdzorg, die vanaf 2014 integraal naar de gemeenten gaat. De uitgaven zijn fors gegroeid en er maken ook meer jongeren gebruik van de jeugdzorg. Bij een beperkte beschikbaarheid van de middelen is het voor de gemeenten een uitdaging de jeugdzorg onder controle te houden.

Hoofdstuk 3 van Maten voor gemeenten 2011 is ook apart uitgegeven als Jeugdzorg in groeifase.

Meer informatie:

 

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2011 / Maten voor gemeenten 2011

Menu