logo

Factsheet Mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen

Factsheet Mensen met een beperking
05 september 2012, pdf, 1MB
Auteur(s)
Mirjam de Klerk Henk Fernee Isolde Woittiez Michiel Ras
Publicatiedatum
27 juli 2012
Trefwoorden
GezondheidMensen met een beperking
Aantal pagina's
8

Veel mensen denken bij mensen met beperkingen vooral aan personen met een lichamelijke beperking, zoals mensen in een rolstoel of blinden met een taststok. Bij hen is immers zichtbaar dat zij bepaalde activiteiten niet kunnen uitvoeren. Er zijn echter ook veel mensen bij wie de beperkingen niet zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld veel mensen met een verstandelijke beperking, maar toch ook veel mensen met een lichamelijke aandoening.
Een beperking wil zeggen dat mensen als gevolg van gezondheidsproblemen moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld met huishoudelijke activiteiten, het zich verplaatsen of de persoonlijke verzorging (aankleden, douchen).
Deze factsheet geeft een overzicht van de aantallen van thuiswonende mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen in 2011. De circa 150.000 (oudere) instellingsbewoners, van wie een heel groot deel lichamelijke beperkingen heeft, blijven buiten beschouwing. Gegevens over mensen met psychische beperkingen zijn beschikbaar via het Trimbosinstituut.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2012 / Factsheet Mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen

Menu