logo

Informele zorg in Nederland

Een literatuurstudie naar mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg

Informele zorg in Nederland_web
26 juni 2013, pdf, 396kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Alice de Boer Mirjam de Klerk
Publicatiedatum
22 juli 2013
Trefwoorden
Informele zorgMantelzorgVrijwilligerswerk
Aantal pagina's
64
ISBN/ISSN/anders
978 90 377 0679 6
Reeks
Publicatie
Volgnummer
2013-19

Deze publicatie is gebaseerd op een literatuurstudie: een eerste fase van een breder onderzoek naar de rol van informele zorg binnen de langdurige zorg. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat al veel mensen informele zorg verlenen: ongeveer 20% van de volwassen Nederlanders geeft meer dan drie maanden of meer dan acht uur per week mantelzorg en 8 tot 15% van de volwassenen is (weleens) actief in het vrijwilligerswerk in de zorg. Vrouwen zijn actiever in de informele zorg dan mannen.

Dit onderzoek maakt ook duidelijk dat mensen het lastig vinden om grenzen te stellen. Dit geldt zowel voor de gevers als voor de ontvangers en de betrokken vrijwilligersorganisaties: welke zorg wil en kan iemand (een ander laten) doen?

Nog onduidelijk is hoeveel potentiƫle informele zorg onbenut wordt gelaten en hoe meer onderlinge steun tot stand kan komen.

Dit onderzoek is meegezonden met een brief van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer over mantelzorg en de hervorming van de langdurige zorg.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2013 / Informele zorg in Nederland

Menu