logo

Vrijwillige inzet en ondersteuningsinitiatieven

Een verkenning van Wmo-beleid en -praktijk in vijf gemeenten

Vrijwillige inzet en ondersteuningsinitiatieven
16 oktober 2013, pdf, 868kB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Wouter Mensink Anita Boele Pepijn van Houwelingen
Publicatiedatum
16 oktober 2013
Trefwoorden
Lokaal beleidMaatschappelijke ondersteuningVrijwilligerswerkWelzijn
Aantal pagina's
151
ISBN/ISSN/anders
978 90 377 0659 8
Reeks
Publicatie
Volgnummer
2013-27

De Wmo geeft gemeenten de opdracht om vrijwillige inzet en initiatieven van burgers te stimuleren, en om aan te sluiten bij initiatieven die burgers uit zichzelf nemen. In deze publicatie hebben wij dit thema kwalitatief onderzocht in vijf gemeenten. We keken vooral naar vrijwillige inzet en initiatieven om anderen te ondersteunen: ‘ondersteuningsinitiatieven’. We verkenden de inspanningen van gemeentelijke beleidsmedewerkers, welzijnswerkers en van initiatiefnemers, en probeerden na te gaan waar die inspanningen elkaar raken.

De studie laat zien wat 'ondersteuningsinitiatieven' in de praktijk doen, welke relaties ze hebben met gemeenten en zorg- en welzijnsaanbieders, wat ze opbrengen en met welke problemen ze in aanraking komen. We gingen ook in op de condities waaronder ze tot stand komen en werken, zoals de verschillen tussen een stads- en plattelandsomgeving.

Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de tweede evaluatie van de Wmo (2010-2012), op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2013 / Vrijwillige inzet en ondersteuningsinitiatieven

Menu