logo

Gisteren vandaag

Erfgoedbelangstelling en erfgoedbeoefening

Gisteren vandaag
15 april 2015, pdf, 2MB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Andries van den Broek Pepijn van Houwelingen
Publicatiedatum
22 april 2015
Trefwoorden
CultuurHistorischKunstVrijwilligerswerk
Aantal pagina's
120
ISBN/ISSN/anders
978 90 377 0665 9
Reeks
Publicatie
Volgnummer
2015-9

Het culturele draagvlak, nr 15

Erfgoed is actueel en kan de gemoederen danig in beweging brengen. Zoveel werd de laatste tijd wel duidelijk. De discussie over Zwarte Piet houdt velen bezig. En wat te doen met ‘De muur van Mussert’: restaureren of laten verpieteren? Is Michiel de Ruyter nou een held of niet?
Deze publicatie kijkt verder en schetst de belangstelling voor erfgoed in bredere zin. Hoeveel mensen zijn er in geïnteresseerd? Hoeveel komen er – indirect via media en rechtstreeks via bezoek – mee in aanraking? En hoeveel zijn er te rekenen tot de ‘erfgoedbeoefenaars’? (Anders dan in de kunst is het begrip ‘amateur’ hier uit den boze.)
We beschrijven wie met welke vorm van erfgoedbeoefening in de weer is: molenaars, archeologen en stamboomonderzoekers. Of zij zich op basis van hun passie hebben georganiseerd, en zo ja: hoe dan? Welke activiteiten ontplooien ze en hoe komen zij aan informatie?
Wij hebben nationaal beschikbare gegevens verzameld en een enquête uitgezet. En wij hebben het lokale sociale weefsel rondom erfgoed in Alphen aan den Rijn (inclusief de tot die gemeente behorende dorpen als Boskoop en Benthuizen) in kaart gebracht.

De omslagfoto is genomen in het Grootmoederstijdmuseum, een passie van een echtpaar woonachtig in de polders van de gemeente Alphen aan den Rijn.
Menu