logo

Nederland in Europees perspectief

Tevredenheid, vertrouwen en opinies

Nederland in Europees perspectief
17 september 2015, pdf, 1MB

Gerelateerde informatie

Auteur(s)
Jeroen Boelhouwer Gerbert Kraaykamp Ineke Stoop
Publicatiedatum
08 oktober 2015
Trefwoorden
AttitudesInternationaalNormen en waardenPublieke opinie
Aantal pagina's
148
ISBN/ISSN/anders
978 90 377 0756 4
Reeks
Publicatie
Volgnummer
2015-21

Europeanen krijgen steeds meer met elkaar te maken, zo maakte een aantal ontwikkelingen ook in 2015 weer duidelijk. De economische crisis, de solidariteit tussen landen en de houding tegenover migranten en asielzoekers raken de kern van Europese integratie en verbondenheid. In welke mate zijn burgers en landen in Europa solidair en bereid elkaar te helpen? Of breder gezien: in welke mate is er in Europa sprake van gelijksoortige opinies, waarden en normen?
In deze publicatie kijken we naar gedeelde en niet-gedeelde opinies, houdingen, waarden en normen in Europa. We vergelijken de stemming in Nederland met de stemming in andere Europese landen. Dat doen we op basis van het European Social Survey, een grootschalig tweejaarlijks onderzoek dat zich richt op de oordelen en waarden van mensen. In totaal hebben 36 landen minimaal eenmaal meegedaan, en 16 landen in alle zes ronden van 2002 tot en met 2013.

We peilen de stemming in Europa breed en kijken naar onder meer meningen over de democratie, vertrouwen in andere mensen en tevredenheid met het leven. Op dat laatste gaan we dieper in, evenals op opvattingen over migranten, politiek vertrouwen en het oordeel van mannen en vrouwen over het verdelen van werk en gezinstaken. We laten zien hoe de stemming in Europa zich tussen 2002 en 2013 heeft ontwikkeld en hoe de meningen en opinies van Nederlanders lijken op die van andere Europeanen, of juist daarvan afwijken.

Jeroen Boelhouwer werkt bij de onderzoeksgroep Participatie, Cultuur en Leefomgeving van het SCP. Hij doet onderzoek naar kwaliteit van leven, leefsituatie en geluk..

Gerbert Kraaykamp is hoogleraar bij de sectie sociologie van de Radboud Universiteit en tevens  directeur van het Nijmegen Institute for Social and Cultural Research. Sinds 2013 is hij de Nationaal Coördinator van het European Social Survey in Nederland.

Ineke Stoop is senior methodoloog bij het SCP en houdt zich daar vooral bezig met de kwaliteit van data. Ze is ook Deputy Director Methodological van het European Social Survey.

Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2015 / Nederland in Europees perspectief

Menu