De stand van vrijheid, 75 jaar na de bevrijding

Vrijheid is nooit af. Ook 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn we nog steeds zoekende naar een evenwicht tussen individuele vrijheid en het maatschappelijk belang. Tussen jezelf kunnen zijn en rekening houden met de ander. Die zoektocht is nu actueler dan ooit, nu er van ons gevraagd wordt dat we verantwoordelijkheid nemen om voor elkaar te zorgen.

Naast de verkenning hiervan in de gezamenlijke bundel van het  Nationaal comité 4 en 5 mei en het SCP De stand van vrijheid. Vrijheid in Nederland 75 jaar na de bevrijding, leest u hier ook interviews, reflecties en duiding door de redacteurs op vrijheid in deze tijd.

De stand van vrijheid

De stand van vrijheid, 75 jaar na de bevrijding

In deze gezamenlijke bundel van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Sociaal en Cultureel Planbureau verkennen we de stand van vrijheid in Nederland: hoe beleeft de bevolking vrijheid en hoe geeft men er in de dagelijkse praktijk vorm aan?

Bejaarden

Nawoord ‘De stand van vrijheid’ en de coronacrisis

Het coronavirus en de nog onvoorspelbare persoonlijke en maatschappelijke gevolgen daarvan leiden tot scherp gevoelde nieuwe onzekerheden die voor een deel voortkomen uit al bestaande spanningsvelden rond vrijheid in Nederland. Het nawoord van de publicatie 'De stand van vrijheid' licht dit toe.

Putters 2

Interview Kim Putters: 75 jaar vrijheid

Kim Putters, directeur van het SCP en bestuurslid van het Nationaal Comité, legt uit hoe het onderzoek tot stand kwam en wat de meest opvallende uitkomsten zijn. Zijn die veranderd nu de wereld in de ban van het coronavirus is?

Beeld: ©Stef Nagel / Stef Nagel

Stine Jensen: Reflecties op vrijheid

In de aanloop naar 4 en 5 mei reageren drie opiniemakers op de bundel De stand van vrijheid met beantwoording van de vraag: wat betekent vrijheid voor jou nu? Lees hier het verslag van filosoof Stine Jensen.

Syp Wynia: Reflecties op vrijheid

Denken de Nederlanders van nu bij hun idee van ‘vrijheid’ aan de ‘bevrijding’ van toen? Lees hier Syp Wynia's reflecties op vrijheid.