Prof. dr. J.J.M. (Joep) de Hart

Prof. dr. J.J.M. (Joep) de Hart

Functie
Senior wetenschappelijk medewerker
Specialisme
Civil society, maatschappelijke participatie en religie
Telefoonnummer
06 1568 3241
E-mailadres
J.de.hart@scp.nl

Joep de Hart studeerde Cultuur- en Godsdienstsociologie. Daarna werkte hij tien jaar bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar promoveerde hij in 1989 op een onderzoek naar de politieke en levensbeschouwelijke ontwikkeling van jongeren. Sinds 1 september 2011 is Joep de Hart bijzonder hoogleraar 'Nieuwe en vernieuwende vormen van christelijke gemeenschap in hun betekenis voor de Nederlandse samenleving' aan de Protestantse Theologische Universiteit.

Opvattingen en veranderingen

Sinds 1993 werkt Joep bij het SCP. Hij publiceerde, alleen of met anderen, boeken over jeugdsubculturen, tijdsbesteding, religieuze ontwikkelingen, volkscultuur, opvattingen over de moraal en veranderingen op het maatschappelijk middenveld. Hij is associate member van het Leiden Institute for the Study of Religions (LISOR).

Beknopte bibliografie

  • Verenigd in verandering: grote maatschappelijke organisaties en ontwikkelingen in de Nederlandse civil society. Den Haag: SCP, 2014 (met Hanneke Posthuma en Josje den Ridder).
  • Geloven binnen en buiten verband: godsdienstige ontwikkelingen in Nederland. Den Haag: SCP, 2014.
  • Zwevende gelovigen: oude religie en nieuwe spiritualiteit. Den Haag: SCP, 2013.
  • Religion and civil society in Europe. New York: Springer Press, 2013 (met P. Dekker en L. Halman; eds.).
  • Informele groepen: verkenningen van nieuwe bronnen van sociale cohesie. Den Haag: SCP, 2011 (met E. van den Berg en P. van Houwelingen).
  • Maak het nieuw!¬†Over religieuze ontwikkelingen en de positie van de kerken: een persoonlijke geschiedenis. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2011.