Dr. S. (Sjoerd) Kooiker
Beeld: Valerie Kuypers

Dr. S. (Sjoerd) Kooiker

Functie
Wetenschappelijk medewerker
Werkt bij
Programma Beleidsvisies, burgervisies en gedragingen
E-mailadres
S.kooiker@scp.nl

Sjoerd Kooiker studeerde Sociale Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met specialisatie welzijnsvraagstukken (1986). Hij promoveerde tien jaar later aan dezelfde universiteit op een proefschrift over wat mensen doen met hun alledaagse gezondheidsklachten. Na zijn afstuderen werkte hij als onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen en bij het Nivel in Utrecht.

Onderzoek

Sinds 1993 werkt Sjoerd bij het SCP. Hij heeft tot 2021 vooral onderzoek gedaan naar sociale aspecten van ‘gezondheid en zorggebruik’. Hierover publiceerde hij met name in de Sociale en Culturele Rapporten en in de Sociale Staat van Nederland. Daarnaast heeft hij regelmatig bijgedragen aan de Volksgezondheid Toekomstverkenningen (VTV) van het RIVM. Samen met het Planbureau voor de Leefomgeving heeft hij in 2018 en 2019 gepubliceerd over de beschikbaarheid van mantelzorg in de toekomst.

Voor het Sociaal en Cultureel Rapport van 2019 over de Nederlandse nationale identiteit schreef hij samen met collega Peteke Feijten over de wijze waarop expats Nederland en de Nederlandse cultuur beleven.  

Voor het SCP programma ‘Beleidsvisies, burgervisies en gedragingen’ werkt hij nu aan onderzoek naar ‘verschuivende verantwoordelijkheden’ tussen overheid en burger en de veranderende visies daarop in de periode 2012-2022. 

Beknopte bibliografie