Prof. dr. J.M. (Jaco) Dagevos
Beeld: Valerie Kuypers

Prof. dr. J.M. (Jaco) Dagevos

Functie
Senior wetenschappelijk medewerker
Specialisme
Migranten, integratie, discriminatie
Werkt bij
Programma Representatie en vertrouwen
E-mailadres
J.dagevos@scp.nl

Jaco werkt sinds 2000 bij het SCP. Zijn onderzoeksterrein betreft vraagstukken rondom de integratie van migrantengroepen in Nederland. In de afgelopen jaren richt zijn onderzoek zich in het bijzonder op de positie en leefsituatie van statushouders die de afgelopen jaren in Nederland zijn komen wonen. Op dit moment werkt hij aan een onderzoek naar de mate waarin personen met een migratieachtergrond zich vertegenwoordigd voelen door de politiek en welke relatie er is met de mate van vertrouwen in de politiek en publieke instituties.

Beknopte bibliografie

  • Dagevos, J., D. Schans en E. Uiters (2021). In uitvoering. Een analyse van het op statushouders gerichte beleid en wat er nodig is om dit beleid te verbeteren. Policy brief. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Dagevos, J. en K. Putters (2021). Kansrijke asielzoekers willen en kunnen sneller aan het werk, dus kabinet en gemeenten, doe er wat mee. In: de Volkskrant, 15 december
  • Damen, R., J. Dagevos en W. Huijnk (2021). Refugee Reception Re-examined: a Quantitative Study on the Impact of the Reception Period for Mental Health and Host Country Language Proficiency Among Syrian Refugees in the Netherlands. In: Journal of International Migration and Integration. https://doi.org/10.1007/s12134-021-00820-6.
  • Dagevos, J. en M. van der Linden (2021). ‘Met alles opnieuw starten’. Een onderzoek naar de werking van het programma van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam. Rotterdam: Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • Dagevos, J., E. Jongen en S. Muns (2020). Promising policies for integration on the labour market. Den Haag: Centraal Planbureau/Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Dagevos, J. (2020). ‘Vrijheid moet je leren’. Syrische statushouders over vrijheid in Syrië en Nederland. In: De stand van vrijheid. Vrijheid in Nederland 75 jaar na de bevrijding (p.72-83). Amsterdam/Den Haag: Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Dagevos, J. (2020). Wat we nu voor onze ogen zien gebeuren is de emancipatiestrijd van mensen die een volwaardige plek opeisen. In: de Volkskrant, 22 juni