Prof. dr. J.M. (Jaco) Dagevos

Prof. dr. J.M. (Jaco) Dagevos

Functie
Senior wetenschappelijk medewerker
Specialisme
Migranten, integratie, discriminatie
Werkt bij
Programma Representatie en vertrouwen
Telefoonnummer
06 3169 8593
E-mailadres
J.dagevos@scp.nl

Jaco Dagevos studeerde Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij in 1998 promoveerde op een studie naar de loopbaan van migrantengroepen. Behalve onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau  is hij bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Integratie migrantengroepen

Jaco werkt sinds 2000 bij het SCP. Zijn onderzoeksterrein betreft vraagstukken rondom de integratie van migrantengroepen in Nederland. In de afgelopen jaren richt zijn onderzoek zich in het bijzonder op de positie en leefsituatie van statushouders die de afgelopen jaren in Nederland zijn komen wonen.

Beknopte bibliografie

  • J. Dagevos, W. Huijnk, M. Maliepaard en E. Miltenburg (red.) (2018). Syriërs in Nederland. Een studie over de eerste jaren van hun leven in Nederland. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Strockmeijer, A., P. de Beer en J. Dagevos (2019). Should I stay or should I go? What we can learn from working patterns of Central and Eastern European labour migrants about the nature of present-day migration. In: Journal of Ethnic and Migration Studies
  • J. Dagevos, E. Miltenburg, W. Huijnk en R. Damen (2019). Verschillen tussen Syrische statushouders. Integratie op maat nodig. Op: Debatsite Sociale vraagstukken, 11 juli.
  • J. Dagevos en W. Huijnk (2019). Reflectie op de islam als een zwakke basis voor verbondenheid versus een sterke bron van identificatie. In: J. de Hart. Wat ons typeert en wat ons bindt: het burgerperspectief. Hoofdstuk 5 van het Sociaal en Cultureel Rapport Denkend aan Nederland (p.32-34). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Meta van der Linden en Jaco Dagevos (m.m.v. Barbara van der Ent) (2019). Nieuw in Rotterdam. De startpositie van statushouders in het SNTR-programma en van statushouders in het gemeentelijk beleid. Rotterdam: Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • J. Dagevos, A. Odé, P. Beckers en K. de Vries (red.) (2018). Nieuwe wegen voor vluchtelingen. Over opvang, integratie en beleid. Amsterdam: Amsterdam University Press.