Drs. W.J. (Wil) Portegijs
Beeld: ©Arenda Oomen

Drs. W.J. (Wil) Portegijs

Functie
Wetenschappelijk medewerker
Specialisme
Arbeidsdeelname en economische zelfstandigheid vrouw, diversiteit en sociale cohesie
Werkt bij
Programma De diverse bevolking van Nederland. Samenleven nu en in de toekomst
E-mailadres
w.portegijs@scp.nl

Wil Portegijs studeerde in 1988 af als sociaal psycholoog. Daarna was ze als onderzoeker verbonden aan de vakgroep vrouwenstudies van de Rijksuniversiteit Leiden en vervolgens als beleidsmedewerkster emancipatie aan de Leids Universitair Medisch Centrum. Sinds 2002 is ze in dienst van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tweejaarlijks werkte ze daar aan de Emancipatiemonitor, een samenwerkingsproject tussen het SCP en het CBS. Daarnaast deed ze onderzoek naar kinderopvang, taakverdeling tussen partners, economische zelfstandigheid van vrouwen en de vraag waarom vrouwen in Nederland zoveel in deeltijd werken. Sinds 2021 verdiept ze zich ook in diversiteit in relatie tot sociale cohesie, onder andere op de werkplek.

Beknopte bibliografie

  • Wil Portegijs (2022) Eens deeltijd, altijd deeltijd; waarom moeders in deeltijd blijven werken als hun kinderen groot zijn. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Anne Roeters, Alice de Boer, Wil Portegijs, Ralf Maslowski en Jurriaan Omlo (2021). De werkende duizendpoot: hulpbronnen en barrières voor werknemers die zorgen en leren. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Marion van den Brakel, Wil Portegijs en Brigitte Hermans (2020). Emancipatiemonitor 2020. Den Haag: Centraal Bureau voor de Statistiek en Sociaal en Cultureel Planbureau (en voorgaande edities).
  • Wil Portegijs (2018) Ons geld; vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen. Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Wil Portegijs (2016) Lekker vrij? Vrije tijd, tijdsdruk en de relatie met de arbeidsduur van vrouwen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau
  • Wil Portegijs, Mariëlle Cloïn & Ans Merens (2014) Krimp in de kinderopvang; ouders over kinderopvang en werk. Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Wil Portegijs, Mariëlle Cloïn, Saskia Keuzenkamp en Eefje Steenvoorden (2008) Verdeelde tijd; waarom vrouwen in deeltijd werken. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.