Prof. dr. J.C. (Cok) Vrooman
Beeld: Valerie Kuypers

Prof. dr. J.C. (Cok) Vrooman

Functie
Strategisch adviseur/Onderzoeker
Specialisme
Verzorgingsstaat, sociale zekerheid, arbeidsmarkt, ongelijkheid, armoede, sociale uitsluiting, landenvergelijkend onderzoek, sociale netwerken
E-mailadres
c.vrooman@scp.nl

Na zijn studie Sociologie werkte Cok Vrooman als wetenschappelijk medewerker bij de Erasmus Universiteit en de Sociale Verzekeringsraad. Hij promoveerde aan de Universiteit van Tilburg (2009, cum laude). Bij het SCP adviseert hij de directie over strategische vraagstukken en doet hij onderzoek naar overkoepelende thema’s binnen het werkprogramma. Eerder was hij onder meer wetenschappelijk strateeg, sectorhoofd en redacteur van het Sociaal en Cultureel Rapport. Cok werkt één dag per week als bijzonder hoogleraar Sociale Zekerheid en Participatie aan de Universiteit Utrecht, en is daarnaast o.a. lid van de Reclame Code Commissie.

Maatschappelijke effecten van instituties

Coks belangstelling gaat vooral uit naar de analyse van de maatschappelijke effecten van formele en informele instituties (de ‘spelregels’ in de samenleving). Daarbij richt hij zich onder andere op sociale ongelijkheid, armoede, uitsluiting, maatschappelijk ongenoegen en uiteenlopende aspecten van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

Beknopte bibliografie