Meedoen in de samenleving

Een witte man van in de veertig zit in een woonkamer. Achter hem brandt een open haard. 

JAN: "Vroeger werd je gepest omdat je boer was. Toch hoorde ik er evengoed bij."

VOICE-OVER: "Wij zijn het Sociaal en Cultureel Planbureau. We vinden het belangrijk dat keuzes van politiek en overheid goed aansluiten bij het dagelijks leven van mensen. Daarvoor moet je weten hoe het gaat met Nederland en de mensen die er wonen. We onderzoeken en verklaren het vanuit het perspectief van de samenleving. Voel jij je onderdeel van de Nederlandse samenleving? We vragen het aan Marjolein, Jan en Soraya."

Een jonge vrouw van kleur staat in een gang van een schoolgebouw. Ze draagt een hoofddoek.

SORAYA: "Ja, ik voel me onderdeel van de Nederlandse samenleving. Ik doe mee door door middel van werk en buurtactiviteiten waaraan ik meedoe."

JAN: "Ja, ik heb gewoon vrienden en kennissen. Ik ontvang hier mensen en groepen die ook meedoen in het bestuur of in een organisatie om invulling te geven aan het gebied hier, waar we zitten met onze boerderij."

In een woonkamer zit een witte vrouw van in de veertig op een bank. Naast haar ligt een blindengeleidehond. De vrouw heeft een oogprothese in de kleuren van de regenboog. 

MARJOLEIN: "Ik voel me zeker onderdeel van de Nederlandse samenleving. En ik doe ook wel mee. Toch vind ik dat er nog heel veel toegankelijk moet worden."

SORAYA: "Ik kan mijn eigen talenten benutten. Ik kan mezelf ontwikkelen."

Soraya snijdt komkommer en appel in een keuken en legt de partjes op verschillende, gekleurde bordjes. 

SORAYA: "'Welke rol speelt werk in jouw leven?'"

JAN: "Ik noem het geen werk, maar altijd een manier van leven."

MARJOLEIN: "Een betaalde baan is in mijn geval best lastig omdat ik dan net iets meer begeleiding en ondersteuning nodig heb. En dat is er lang niet altijd."

JAN: "Het stopt niet na vier of na acht uur werk. En niet na vijf dagen in de week."

MARJOLEIN: "Mijn vrijwilligerswerk speelt echt wel een heel belangrijke rol in mijn leven en ik vind het heel fijn om te doen."

SORAYA: "Voornamelijk om de jongeren een beetje van de straat te houden."

MARJOLEIN: "'Wat maakt mijn werkdag de moeite waard?'"

JAN: "Als je een schapenverlossing hebt gedaan en die lammetjes lopen daarbij, dan denk je: nou, dat was weer leuk!"

MARJOLEIN: "Ik mag vaak heel mooie dingen doen. Zo geef ik bijvoorbeeld voorlichting op scholen over leven met een beperking."

SORAYA: "Als je jongeren hebt, waarvan de ouders geen contributie kunnen betalen voor de voetbalvereniging, dan is het wel fijn dat je dan de mogelijkheid hebt om dat soort
toernooien te kunnen organiseren."

JAN: "De mensen uit de buurt, dat je daar een leuke, ontspannen sfeer mee hebt en dat het gezellig is. Vooral lol met elkaar hebben, dat is het belangrijkste in het leven."

SORAYA: "Om dan een voorbeeld voor ze te zijn. Dat maakt mijn werkdag de moeite waard."

Jan schept hooi bijeen in een koeienstal.

JAN: "'Welke andere vormen van meedoen zijn belangrijk om je onderdeel van de samenleving te voelen?'"

MARJOLEIN: "Dat ik het fijn vind om dingen te ondernemen en niet alleen maar thuis te blijven zitten. Verder hou ik me bezig met de toegankelijkheid van openbare ruimtes, gebouwen en festivals. Dat is gewoon heel erg belangrijk, want er gaan dingen goed, maar er kan vooral ook nog heel veel beter."

JAN: "Je moet ergens ook tegen een stootje kunnen. Dat je weleens denkt, als je een beetje geplaagd wordt: dat hoort er ook een beetje bij."

MARJOLEIN: "Het is gewoon heel erg belangrijk dat iedereen in Nederland mee kan doen en dat iedereen erbij hoort en dat iedereen gelijkwaardig is."