Dr. J. (Jeroen) Boelhouwer

Dr. J. (Jeroen) Boelhouwer

Functie
Senior wetenschappelijk medewerker
Werkt bij
Programma Schaarste, welvaart en welbevinden
Telefoonnummer
06 11 19 95 01
E-mailadres
j.boelhouwer@scp.nl

Jeroen Boelhouwer (1969) is politicoloog. Bij het SCP doet hij onderzoek naar sociale indicatoren, geluk, index-constructie en naar de leefsituatie van de Nederlandse bevolking. Daarover publiceert hij onder andere in De Sociale Staat van Nederland, waarvan hij ook een van de eindredacteuren is.

Leefsituatie-index

Jeroen promoveerde in 2010 aan de Universiteit Utrecht op de SCP leefsituatie-index. In zijn proefschrift beschrijft hij de ontstaansgeschiedenis van de index, de keuzes die daarbij zijn gemaakt en de trends die zich sinds 1974 hebben voorgedaan. Eén van de conclusies is dat de leefsituatie-index een prima instrument is om welzijn en welvaart in één getal te combineren en door de tijd te volgen.

Beknopte bibliografie

  • Evert Pommer en Jeroen Boelhouwer (2017). Burgers (de)centraal. Overall rapportage sociaal domein 2016.
  • Jeroen Boelhouwer (2017). Kwaliteit van leven: leefsituatie en geluk. In: Rob Bijl, Jeroen Boelhouwer en Annemarie Wennekers (red). De sociale staat van Nederland 2017.
  • Jeroen Boelhouwer, Gerbert Kraaijkamp en Ineke Stoop (2015). Trust, life satisfaction and opinions on immigration in 15 European countries.
  • Vrooman, C., M. Gijsberts en J. Boelhouwer (red.) (2014). Verschil in Nederland, Sociaal en Cultureel Rapport 2014. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Jeroen Boelhouwer (2010). Wellbeing in the Netherlands. The SCP life situation index since 1974.