Kleine gebaren

Het belang van dorpsgenoten voor ouderen op het platteland.

Auteur(s): Lotte Vermeij
ISBN/ISSN/anders: 978 90 377 0779 3
Publicatie is na verschijnen alleen digitaal verkrijgbaar en te downloaden als pdf.

Deze publicatie beschrijft o.a. de lokale contacten met kwetsbare en minder kwetsbare oudere dorpsbewoners en de manier waarop deze ouderen de lokale gemeenschap waarderen.

Een praatje over de heg of een vriendelijke groet in het voorbijgaan; een buurman die informeert of alles goed gaat, of een boodschap meeneemt. Het zijn manieren waarop mensen het leven van ouderen in hun omgeving kunnen veraangenamen en vergemakkelijken. Nu steeds meer ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen, worden deze gebaren van vriendelijkheid en behulpzaamheid belangrijker. Maar welke ouderen vallen ze ten deel? Dorpen hebben de reputatie een zorgzame woonomgeving te bieden, maar klopt dat ook voor de meest kwetsbare bewoners?

Met de enquête Sociaal Vitaal Platteland 2014 als uitgangspunt beschrijft deze publicatie de lokale contacten met kwetsbare en minder kwetsbare oudere dorpsbewoners en de manier waarop deze ouderen de lokale gemeenschap waarderen. Wat zijn de dagelijkse problemen die zij in hun leven ervaren? En welke rol speelt het sociale contact in het dorp – of de afwezigheid daarvan – hierbij? Tot slot gaan we na hoeveel hulp verschillende ouderen ontvangen van dorpsgenoten en hoe deze hulprelaties tot stand komen.

Dit onderzoek maakt deel uit van het programma De Sociale Staat van het Platteland; eerder verschenen hierin onder andere de publicaties De dorpenmonitor (2013) en Dichtbij huis (2015).

Gebruikte databestanden

Sociaal vitaal platteland (SVP)