De dorpse doe-democratie

In het rapport De dorpse doe-democratie. Lokaal burgerschap bekeken vanuit verschillende groepen dorpsbewoners onderzoekt het SCP de betrokkenheid van dorpsbewoners bij het verbeteren van hun dorp en de invloed van verschillende groepen op lokale initiatieven. Daarbij kijken we naar zeven groepen dorpsbewoners, variërend in hun binding met het dorp, van bewoners die het dorpsleven intensief ervaren tot degenen die meer buiten het dorp actief zijn. Hoe ervaren zij de leefbaarheid, welke waarden vinden zij belangrijk en hoe kijken zij tegen lokale initiatieven, zoals die van de dorpsraad, aan?

Auteurs: Lotte Vermeij en Joost Gieling (RUG).
ISBN/ISSN/anders: 978 90 377 0802 8.
Alleen als pdf te downloaden van de SCP-site; niet verkrijgbaar in gedrukte versie.

Verschillende groepen dorpsbewoners en hun betrokkenheid

In dit rapport worden zeven groepen dorpsbewoners onderscheiden op basis van hun binding met het dorp. De ene groep leeft intensief binnen het dorp en is actief betrokken bij lokale initiatieven, zoals het behoud van een zwembad of het verbeteren van de verkeersveiligheid. Een andere groep combineert het dorpsleven met een drukke werk- of stadsomgeving. Weer anderen hechten vooral waarde aan het omringende landschap en hebben weinig interesse in het dorpsleven zelf. Per groep is onderzocht hoe zij de leefbaarheid ervaren en welke prioriteiten zij stellen voor hun dorp.

Percepties van lokale initiatieven en de rol van de gemeente

Een belangrijk onderdeel in het rapport is de manier waarop dorpsbewoners kijken naar lokale initiatieven en de invloed van gemeentelijke beleidsmaatregelen. Actieve dorpsbewoners spelen vaak een sleutelrol bij het organiseren van evenementen of het opstarten van projecten die de leefbaarheid bevorderen. Minder betrokken bewoners, die vaak een meer afstandelijke relatie met het dorp hebben, zien deze initiatieven echter anders. Het rapport gaat in op de manier waarop verschillende groepen zich verhouden tot dorpsraadsbeslissingen, gemeentebeleid en de activiteiten van medebewoners, en welke rol zij zien voor de gemeente in het versterken van de lokale leefbaarheid.

Voor dit onderzoek werd gebruikgemaakt van het databestand Sociaal Vitaal Platteland 2014, waarvoor ruim 7700 dorpsbewoners een enquête invulden. Het maakt deel uit van het programma De Sociale Staat van het Platteland; eerder verschenen hierin onder andere de publicaties De dorpenmonitor (2013), Dichtbij huis (2015) en Kleine gebaren (2016).

Gebruikte databestanden