Vertrouwen in de bijstand

Een kwalitatieve studie naar de ondersteuning aan bijstandsgerechtigden die (nog) niet betaald kunnen werken.

Auteurs: Patricia van Echtelt, Sabrina Dinmohamed, Evelien Eggink, Peggy Schyns m.m.v. Khadija Kadrouch-Outmany

Beeld: ©ANP

Het kabinet heeft voor het zomerreces het wetsvoorstel Participatiewet in balans naar de Tweede Kamer gestuurd. Vooruitlopend op de behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer en de voorgenomen meer fundamentele herziening van de Participatiewet onderzocht het Sociaal
en Cultureel Planbureau hoe de huidige Participatiewet in de praktijk werkt. Het onderzoek bevestigt het belang van een fundamentele herziening van de Participatiewet. Die wet is nu vooral gericht op het begeleiden van mensen naar werk. Maar ongeveer een derde van de bijstandsgerechtigden is niet in staat een betaalde baan te hebben. Uit dit onderzoek blijkt dat ondersteuning vanuit de Participatiewet zich voor deze groep mensen ook zou moeten richten op een betere kwaliteit van leven.

Voor het onderzoek zijn gesprekken gevoerd met gemeentelijke beleidsmedewerkers, klantmanagers en bijstandsgerechtigden die (nog) niet betaald kunnen werken uit twee gemeenten over hun ervaringen met de Participatiewet-ondersteuning. Daarnaast zijn focusgroepen gehouden met mensen uit deze drie groepen uit andere gemeenten. Met het onderzoek 'Vertrouwen in de bijstand' wil het SCP bijdragen aan het debat over een fundamentele herziening van de Participatiewet.