Sociaalmaatschappelijke weerbaarheid en veerkracht
Een goede voorbereiding op crises vraagt om veerkrachtige individuen en gemeenschappen die kunnen herstellen van grote schokken, zich kunnen aanpassen en ook in veranderde omstandigheden kunnen blijven functioneren. Met het ontwikkelprogramma paraatheid bouwt het SCP de komende jaren aan een kennisbasis voor sociaalmaatschappelijke inzichten in relatie tot dreigingen en crises.
We bouwen aan twee hoofdelementen om bij te dragen aan een weerbare en veerkrachtige samenleving tijdens een crisis:
Het sociaalmaatschappelijk beeld
We brengen voor, tijdens en na crises in kaart hoe het gaat met mensen in Nederland, tussen mensen en tussen mensen en de overheid in relatie tot dreigingen en crises.
- Buiten crises hebben we specifieke aandacht voor factoren van veerkracht en weerbaarheid. We onderzoeken of we veerkrachtige reacties kunnen verwachten van individuen en gemeenschappen bij een toekomstige crisis. En waar we belangrijke kwetsbaarheden zien.
- We bereiden ons voor om tijdens crises op te kunnen schalen, om tijdig actuele inzichten te bieden over hoe het gaat met Nederland en hoe dit zich ontwikkelt gedurende de crisis.
- Na de crisis houden we mogelijke langetermijneffecten van de crisis en crisismaatregelen nauwlettend in de gaten.
De kennisbibliotheek
We verzamelen inzichten over de mogelijke impact van verschillende crisisontwikkelingen en crisismaatregelen op de maatschappij. Deze inzichten bieden overheden de mogelijkheid om de sociaalmaatschappelijke impact van verschillende maatregelen mee te wegen in hun beleidskeuzes. Denk bijvoorbeeld aan de risico’s van langdurige schoolsluiting voor het mentaal welzijn van jongeren gedurende de COVID-19 crisis.