Het culturele leven

10 culturele domeinen bezien vanuit 14 kernthema's.

Auteurs: Andries van den Broek en Yvette Gieles.
ISBN/ISSN/anders: 978 90 377 0890 5.
Als elektronische publicatie verkrijgbaar, niet in druk.

Het culturele leven is een belangrijk onderdeel van het maatschappelijk leven en voor velen ook van het individuele leven. Het heeft ruimtelijke, sociale en economische betekenis, het biedt mogelijkheden tot identificatie en discussie, tot ontspanning en (zelf)reflectie.

In dit rapport presenteert het Sociaal en Cultureel Planbureau een model voor een periodieke rapportage over dat culturele leven door tien culturele domeinen vanuit 14 kernthema’s te bezien.

Dit model is vervolgens in dit rapport toegepast om het culturele leven in de jaren 2012-2017 in kaart te brengen. Daarbij is gebruik gemaakt van tal van bronnen uit en over het culturele leven.

De gegevens over culturele betrokkenheid zijn voor een belangrijk deel afkomstig uit het SCP/CBS veldwerk Vrijetijdsomnibus (VTO). Tal van details uit dat onderzoek worden in dit rapport voor het eerst gepubliceerd.

Foto omslag: The Colorfield Performance in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het idee achter The Colorfield Performance is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele bijdragen samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid. Hierbij werkt initiatiefnemer Dirk Hakze samen met andere kunstenaars, vrijwilligers en inwoners uit Sloten en omgeving.

Gebruikte databestanden