Grenzen verkennen van Europese solidariteit

In het rapport Grenzen verkennen van Europese solidariteit. Burgerperspectieven op grensoverschrijdende solidariteit tijdens de coronapandemie en de Oekraïne-oorlog bieden de auteurs een inzicht in de motieven van de inwoners van Nederland voor grensoverschrijdende solidariteit. Daartoe schetsen ze ook drie strategieën gericht op het betrekken van burgers bij het opstellen van beleid.

Auteurs: Maja Djundeva en Renske Hoefman

Foto van mensen die op een wereldkaart lopen
Beeld: ©ANP

Solidariteitsopvattingen

Deze publicatie richt zich op solidariteitsopvattingen onder burgers. Een belangrijke vraag bij internationale samenwerking is namelijk hoe inwoners van Nederland (burgers en arbeidsmigranten uit EU-landen) kijken naar solidariteit over landsgrenzen heen: welke verdeling van lusten en lasten vinden zij redelijk? Hun visie bepaalt immers de legitimiteit en uitvoerbaarheid van internationaal georiënteerd beleid. We identificeren de motieven van Nederlanders voor solidariteit met andere landen en de voorwaarden die zij hieraan stellen. 

Drie strategieën

In dit rapport schetsen de auteurs ook drie strategieën gericht op het betrekken van burgers bij het opstellen van beleid. Beleidsmakers kunnen bijvoorbeeld opvattingen van burgers direct verwerken in beleid, zij kunnen proberen de voorkeuren van burgers te beïnvloeden of zij kunnen een breed maatschappelijk debat stimuleren over de gewenste grensoverschrijdende solidariteit. Voor elk van deze drie strategieën geldt dat het belangrijk is om  te weten welke risico’s en lasten inwoners van Nederland willen delen, met wie en vanuit welke overweging.