Rianne Letschert nieuwe voorzitter begeleidingscommissie SCP

De begeleidingscommissie van het SCP heeft een nieuwe voorzitter: op 1 januari 2020 neemt prof. dr. Rianne Letschert de rol van Roland van der Vorst over. De voorzitter van de begeleidingscommissie ziet erop toe dat de begeleidingscommissie toezicht houdt op de wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijke relevantie van het werk van het SCP.

Portret van Rianne Letschert

Rianne Letschert studeerde Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Montpellier. Ze promoveerde aan de Universiteit van Tilburg met haar thesis ‘The impact of minority rights mechanisms’ (2005), over concurrerende internationale organisaties die beleid en wetgeving maken ten aanzien van nationale minderheden.

Ze heeft diverse boeken geschreven en geredigeerd en publiceert regelmatig in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. In 2012 werd ze lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar ze in april 2015 werd benoemd tot voorzitter. Op 1 september 2016 werd zij benoemd tot rector magnificus van de Universiteit Maastricht; haar benoeming voor een tweede termijn is onlangs bekrachtigd.

De benoeming van de nieuwe voorzitter van de begeleidingscommissie is voor een eerste termijn van vier jaar. De voorzitter van begeleidingscommissie is benoemd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op voordracht van het SCP en de begeleidingscommissie van het SCP.