SCP in gesprek met kinderen over klimaat en toekomst

Tijdens ‘De groenste voorstelling EVER’ in het Hofpleintheater in Rotterdam gaan zestien jongeren in op het klimaat en de toekomst. Met deze voorstelling stelt Jeugdtheater Hofplein de actuele vraag:  Wat is groen? Wat moeten we doen om groen te zijn en de wereld te redden van de (klimaat)ondergang? SCP-onderzoeker Christine Carabain woonde ‘De groenste voorstelling EVER’ bij en sprak na afloop met kinderen uit groep 7 en 8 over hun kijk op de toekomst en het klimaat.

"Ik maak me zorgen, maar vind het lastig om mijn leven te veranderen"

Veel van de ruim vijftig kinderen in de zaal gaven aan zich zorgen te maken: over het smelten van de ijskappen, over dierenleed en over het feit dat het niet goed is voor het milieu dat we vlees eten en lang douchen. Maar ze vertellen ook hoe lastig het is om zelf dingen te laten voor het klimaat. “Ik weet dat het beter is om geen vlees te eten, maar vind het zo lekker,” was voor veel kinderen een herkenbare uitspraak. Net als: “Ik vind het zielig voor de dieren, maar wil toch wel graag naar McDonalds”. 

De kinderen gaven aan dat ze met hun ouders over het klimaat praten en af-en-toe ook dingen opzoeken op internet. En dat ze best veel met dit thema bezig zijn. “Als Nederland onder de zeespiegel ligt en de ijskappen smelten, overstroomt ons land dan over een paar jaar?”

Kinderen zijn niet boos op eerdere generaties dat het klimaatprobleem er nu is. “Zij wisten vroeger ook niet dat het zo erg zou zijn.” En: “We leven nu exact hetzelfde als onze opa’s en oma’s toen.” Sterker nog: “Toen waren er nog geen vliegtuigen en bovendien zijn er nieuwe dingen uitgevonden om het klimaat te helpen.” En: “Mijn ouders doen wat ze kunnen voor een beter klimaat.”

En tot slot, op de vraag hoe we dit nu moeten oplossen, komt één van de kinderen met deze oplossing: “iedereen moet eigenlijk kannibaal worden. Dan is het misschien niet zo gezellig, maar lossen we het probleem wel op.

SCP onderzoekt energietransitie vanuit burgerperspectief

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) doet onderzoek naar wat burgers vinden van klimaatverandering en klimaatmaatregelen. In de samenleving is echter bezorgdheid over zowel klimaatverandering als over gevolgen van klimaatmaatregelen. Zorgen over gevolgen voor kosten van levensonderhoud, ervaren (on)rechtvaardigheid en groeiende ongelijkheid blijken belangrijke issues, bleek uit een publicatie van juni 2021

Wie moet er nou eigenlijk wat doen in de energietransitie? Het SCP onderzoekt hoe Nederlanders de verantwoordelijkheden zien rond energieopwekking. Deze publicatie zal naar verwachting eind 2022 verschijnen.