Terugblik op het symposium ‘Klimaatadaptatie: ook een sociaal vraagstuk’
Op 30 juni 2025 organiseerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), samen met de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR), het symposium ‘Klimaatadaptatie: ook een sociaal vraagstuk’. Dit symposium bouwde voort op de SCP-publicatie Klimaat en Samenleving, waarin het SCP onderstreept dat klimaatadaptatie niet alleen een technologische, maar juist ook een sociale opgave is.

Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat de voorbereiding van burgers op klimaatrisico’s, zoals overstromingen, nog beperkt is, en dat er duidelijke verschillen bestaan tussen bevolkingsgroepen in risicobeleving, paraatheid en blootstelling (bijvoorbeeld aan hitte). Dat maakt klimaatadaptatie ook tot een verdelings- en solidariteitsvraagstuk. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden om zich voor te bereiden of te beschermen, en opvattingen over verantwoordelijkheid en compensatie lopen uiteen. Veel Nederlanders rekenen op de overheid voor bescherming en schadecompensatie, maar het vertrouwen daarin is niet bij iedereen vanzelfsprekend hoog.
Deze inzichten vormden het uitgangspunt voor het symposium, waarin het belang van sociale infrastructuur en maatschappelijke veerkracht centraal stond: hoe kunnen we verschillen in risicobeleving, handelingsperspectief en kwetsbaarheid tussen bevolkingsgroepen beter meenemen in beleid en uitvoering? Door te investeren in sociale veerkracht wordt de samenleving als geheel weerbaarder voor de gevolgen van klimaatverandering.
Het programma bood ruimte voor presentaties van drie recente publicaties (SCP, WRR en WKR), een gesproken column van Christel Don (“Samen is de nieuwe dijk”), en reflecties vanuit onder andere het KNMI, gemeente Dordrecht, provincie Overijssel, het Deltaprogramma en de Jonge Klimaatbeweging.
Lees hieronder het volledige verslag van het symposium.