Gezondheid en welzijn van Nederlandse jongeren in internationaal perspectief

Het onderzoek Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) is een internationaal, representatief onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van jongeren in Europa en Canada, dat iedere 4 jaar wordt uitgevoerd. Gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), doet Nederland sinds 2001 mee aan het onderzoek. In 2017 namen meer dan 200,000 scholieren van 11, 13 en 15 jaar uit 45 landen deel. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in een internationaal rapport dat uitgegeven wordt in samenwerking met de World Health Organization (WHO).

Deze factsheet presenteert de meest opvallende resultaten van de Nederlandse jeugd in vergelijking met de jeugd in andere landen. De factsheet is opgesteld door Universiteit Utrecht in samenwerking met het SCP en het Trimbos Instituut.

De resultaten van het Nederlandse onderzoek zijn beschreven in HBSC 2017: Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland, dat in 2018 verscheen.