Eerste Veermanlezing Huis voor Klokkenluiders: wat leert ons de klokkenluider?

Op vrijdag 23 juni 2023 sprak SCP-directeur Karen van Oudenhoven de eerste Veermanlezing uit. Zij ging daarbij in op de vraag wat we kunnen leren van de klokkenluider als metafoor voor tegenspraak en wat daarbij het belang is van psychologische veiligheid in organisaties. De Veermanlezing is een initiatief van het Huis voor Klokkenluiders en vernoemd naar klokkenluider Frits Veerman. 

Beeld: ©Rob Lipsius

Karen van Oudenhoven schetst in haar lezing de psychologie van de klokkenluider. Wat zorgt ervoor dat mensen als Frits Veerman opstaan tegen wat zij als onrecht beschouwen? Wat kunnen we leren van hun gedrag, om te zorgen dat organisaties gevoeliger worden voor signalen dat er dingen fout gaan? En als we willen dat klokkenluiders zich veilig voelen, wat vraagt dat dan van organisaties? Of – nog beter – hoe kunnen we ervoor zorgen dat klokkenluiden niet nodig is, omdat de organisatie iets leert van mensen die zich uitspreken over zaken die knellen? Aan het eind van haar lezing gaat Van Oudenhoven in op het belang van openheid voor afwijkend stemgeluid en debat voor de samenleving als geheel.

Het boekje met de tekst van de Veermanlezing is te vinden in onderstaande link.