Pensioenvoorkeuren (LAD)

De huidige opmaak van het Nederlandse pensioenstelsel staat ter discussie. Gesproken wordt over de invoer van een meer persoonlijk en individueel pensioen, met daarin meer mogelijkheden voor keuzevrijheid en/of maatwerk. In het meerjarige onderzoeksprogramma naar de legitimacy and adequacy of Dutch pension reforms (LAD) onderzoekt het SCP de financiële en niet financiële voorkeuren van burgers ten aanzien van hun pensioen, en de mate waarin een toekomstig stelsel verwacht kan worden aan deze voorkeuren te voldoen.

De dataverzameling is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Network for Studies on Pension, Aging and Retirement (Netspar).

Meting 2018 (LADf1)

In fase 1 van het LAD project wordt de  vraag beantwoord: ‘wat zijn de voorkeuren van Nederlanders ten aanzien van het pensioenstelsel (1e, 2e en 3e pijler)?’. Respondenten krijgen in een online omgeving vignetten en enquêtevragen voorgelegd. De vignetten behelzen een systematische keuze tussen alternatieve hypothetische pensioenstelsels die visueel zijn weergegeven op twee “kaarten” en welke zich van elkaar onderscheiden door o.a. de volgende punten:  wel/geen keuze voor alternatieve uitkeringsconstructies, wel/geen keuze voor een risicoprofiel, wel/geen persoonlijk potje, wel/geen mogelijkheid voor een premievakantie en een variabele ‘verwachte’ hoogte en zekerheid van de uitkering.

Korte onderzoeksbeschrijving

Doelpopulatie: in Nederland woonachtige personen van 18 tot 75 jaar

Soort onderzoek: enquête

Steekproefeenheid: persoon

personen: personen

Steekproefkader: Basisregistratie Personen (BRP)

Steekproefmethode: gestratificeerde steekproef. 5 strata: 1. Zelfstandige (zonder of met personeel), laag inkomen, 2. Zelfstandige (zonder of met personeel), niet laag inkomen, 3. Overig, studenten, 4. Overig, niet student en laag inkomen, 5. Overig, niet student en niet laag inkomen.

Verzamelmethode: online vragenlijst en vignetten

Opdrachtgever: Sociaal en Cultureel Planbureau

Veldwerk: I&O Research

Weging: Naar geslacht, leeftijd, groep (zelfstandige, student, overig), inkomen, vermogen, burgerlijke staat, herkomst

Veldwerkperiode: 1 maart 2018 - 14 mei 2018

Steekproefomvang: 15.471 personen

Respons: 3603 personen (23%)