Tien essays over de internationale verwevenheid van ons voedselsysteem

Auteurs: Arjen van der Heide, met bijdragen van Noelle Aarts (RU), Bettina Bock (WUR), Jeroen Candel (WUR), Hans Dagevos (WUR), Liesbeth Dries (WUR), Floor Haalboom (Erasmus MC/UU), Martijn Huysmans (UU), Cees Leeuwis (WUR), Peter Oosterveer (WUR), Krijn J. Poppe (Rli), Karin Astrid Siegmann (EUR) en Han Wiskerke (WUR).

Beeld: ©Peter Hilz / ANP

De duurzaamheidsambities zoals die in Nederlandse beleidsvoornemens en internationale afspraken liggen besloten, vragen om veranderingen in de manier waarop we in Nederland voedsel produceren en consumeren. Dat is geen eenvoudige opgave. Veranderingen in de productie en consumptie van voedsel zijn niet slechts technisch van aard: zij vragen iets van de Nederlandse burger en de samenleving. Bovendien is de productie en consumptie van voedsel in Nederland onlosmakelijk verweven met het buitenland. Ook die verwevenheid maakt het complex te sturen op de gewenste veranderingen.

Met deze publicatie willen we inzicht bieden in wat de internationale verwevenheid betekent voor de ruimte die de overheid heeft om te sturen op de ontwikkeling van het voedselsysteem. Daarbij staan de sociaal-maatschappelijke overwegingen die hierbij een rol spelen centraal. Voor het Sociaal en Cultureel Planbureau is dit een relatief nieuw onderwerp en we hebben er daarom voor gekozen om experts uit te nodigen om op verschillende aspecten van de internationale verwevenheid van het Nederlandse voedselsysteem te reflecteren. De bijdragen richten zich op 1) de relatie tussen de kwaliteit van leven in Nederland en elders via het voedselsysteem, 2) relevante ontwikkelingen in de Europese beleidscontext die van invloed zijn op de mogelijkheden om richting te geven aan het voedselsysteem, en 3) de verschillende perspectieven die mensen vanuit hun verschillende rollen in de Nederlandse samenleving op de verwevenheid van het voedselsysteem kunnen hebben.